Франс прес Генерал в оставка изглежда е фаворит в започващия утре

...
Франс прес Генерал в оставка изглежда е фаворит в започващия утре
Коментари Харесай

Генерал в оставка се изправя срещу експремиер във втория тур от президентските избори в Чехия

Франс прес

 

Генерал в оставка наподобява е любимец в започващия на следващия ден втори тур от президентските избори в Чехия, на който той ще се изправи против някогашен министър председател милиардер, след изборна акция, по време на която войната в Украйна бе в самия фокус на политическите диспути.

Богатият бизнесмен и някогашен министър-председател Андрей Бабиш реши да завоюва на своя страна гласоподавателите, разтревожени за последствията от съветската инвазия, като загатна, че противникът му Петър Павел – като боен – може да въвлече страната в тази война.

Депутатът популист съобщи също така, че не би изпратил чешки войски в помощ на Полша или на балтийските страни в границите на груповата защита на НАТО – думи, които провокираха въпроси в чужбина и от които той незабавно се отхвърли.

Според последните анкети има заплаха Бабиш да изгуби от Павел, някогашния военачалник от НАТО, съумял да събере поддръжка от последователите на някои други претенденти – техни противници от първия тур.

" Избирателната интензивност ще е решаваща. Въпросът е дали Бабиш ще успее да разубеди част от гласоподавателите на Павел ", разяснява Ото Ейбъл, аналитик от университета " Масарик ".

" Едва ли обаче ще стане по този начин, тъй като Бабиш поляризира обществото и мнозина ще желаят да го спрат ", добави той пред Агенция Франс Прес.

Победителят от балотажа, който завършва в събота, ще замести Милош Земан, оспорван политик, прочут с прямотата си и поддържал тесни връзки с Москва, преди да направи противоположен завой сега на съветското настъпление в Украйна.

Новият държавен глава ще би трябвало да държи сметка за рекордната инфлация в тази страна членка на Европейски Съюз и НАТО с 10,5-милионно население, а също и за внушителния държавен недостиг, обвързван с войната в Украйна.

При все че ролята му е най-вече церемониална, президентът назначава държавното управление, избира шефа на централната банка, конституционните съдии и реализира висшото командване на въоръжените сили.

Магнат против парашутист

Павел завоюва първия тур с доста дребен превес, само че от този момент набра основна преднина пред своя противник, сочат данни от изследвания, оповестени в неделя и понеделник.

За този боен от кариерата считат да гласоподават от 58 до 59 % от гласоподавателите съгласно три разнообразни разбора, оповестени от " Си Ен Ен прима нюз ", " Ипсос " и " Медиан ".

Бабиш – магнат в региона на селското стопанство, медиите и химическата индустрия и петият най-богат човек в Чехия - изостава с 41 до 42 %.

Шейсет и осем годишният предприемач, който е роден в Словакия заемаше премиерския пост от 2017 до 2021 година, което пораждаше ред въпроси за двойната му роля на политик и бизнесмен.

Петър Павел – на 61 години, е някогашен парашутист, почетен с оценки воин от сърбохърватската война, по време на която подкрепя освобождението на френски войски в зона на бойни дейности.

После той оглави генералния щаб на Чехия, а по-късно – военния комитет на НАТО.

И двамата претенденти са били членове на Комунистическата партия през 80-те, когато Чехословакия към момента бе под настойничеството на Москва.

Павел разполага с поддръжката на партиите от десноцентристката коалиция на премиера Петър Фиала, до момента в който противникът му е намерил опора в лицето на своя някогашен съдружник – оттеглящия се президент Милош Земан.

" В различен един свят "

Още от първия тур при започване на месеца съществена тематика на изборната полемика бе войната в Украйна.

На предизборните плакати на Бабиш се наблягаше, че той няма да въвлече страната в този спор. " Аз съм посланик, а не боец ", заявяваше той. Запитан по време на телевизионни диспути дали е подготвен да изпрати войски, в случай че Полша или балтийските страни бъдат нападнати, Бабиш отговори: " Не, несъмнено не ". После той написа в Туитър, че е бил погрешно свестен, само че неприятното към този момент беше сторено, четирите страни, за които го бяха питали, демонстрираха, че той ги е ядосал.

Павел разяснява тогава, че Бабиш " живее вероятно в различен един свят ", и назова неуместно предлагането му да провежда в Прага среща на върха, отдадена на мира, с присъединяване на Русия.

Политическите коментатори акцентират, че Бабиш има податливост да прави забележки с чисто политически цели.

" Човек не може да има доверие на Андрей Бабиш, щом предстоят избори, защото той си мени мнението ", означи Ейбъл.

Според самостоятелния политолог Ян Кубачек обаче изборите няма да донесат промени във външната политика без значение кой ще е спечелилият.

" Чешката република ще си остане прозападна страна, ще резервира стратегическите си връзки с Европейски Съюз и НАТО, ще остане на страната на Украйна ", съобщи той пред Агенция Франс Прес.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР